Airco advies

De temperatuur kan in de zomer snel oplopen in huis. Wanneer je verkoeling in je huis wilt halen heb je vaste of een mobiele airco nodig. In deze aankoopgids gaan we vooral in op de mobiele airco’s. Maar waar moet je op letten bij een mobiele airco kopen? En wat doet zo’n apparaat nu precies?

Mobiele airconditioners zijn er in verschillende maten voor verschillende scenario’s en koelbehoeften, dus voor iedereen is er wel een geschikte airco.

We snappen dat de juiste airco kiezen lastig is en geven we je graag advies via deze koopgids.

Een mobiele airconditioner werkt door de warme lucht uit de kamer te trekken, de warmte (en vocht, als deze een ontvochtigingsfunctie heeft) af te voeren en je kamer te vullen met koelere, drogere lucht. De ingebouwde thermostaat zorgt ervoor dat de ingestelde temperatuur in je kamer constant wordt gehandhaafd.

Vanwege het compactere formaat en de eenrichtingsluchtstroom werkt een draagbare airconditioner het meest efficiënt in zijn directe omgeving. Een thuiswerkplek of slaapkamer heeft bijvoorbeeld de ideale afmeting voor een mobiele airco. Je hebt wel een stopcontact in de buurt nodig en een raam of een uitlaat om naar toe te ventileren.

Voordelen mobiele airconditioners

 • Ze zijn mobiel en verplaatsbaar van kamer naar kamer, waardoor ze gemakkelijk en flexibel in huis kunnen worden gebruikt.
 • De installatie is eenvoudig en vereist geen professional. Je hebt alleen een raam of afgedicht uitlaatpunt nodig en wat vrije tijd.
 • Als je huurt, geen permanente unit kunt installeren of je koeling wilt meenemen, is een draagbare airco een ideaal alternatief voor het verkoelen van je ruimte.
 • Draagbaarheid maakt het effectief als koeloptie voor één kamer, vooral in kleinere ruimtes zoals thuiswerkplekken of slaapkamers.
 • Een mobiele airco biedt vaak tal van handige functies om je comfort te verhogen en het energieverbruik te verlagen, zoals programmeerbare timers.
  Veel draagbare units kunnen ook worden gebruikt als ontvochtigers en verlagen de luchtvochtigheid in je huis, zodat er minder kans is op allergenen en schimmelvorming.

Elke soort van airconditioning heeft zijn voor- en nadelen. Het hangt allemaal af van hoe en waar je het wilt gebruiken.

Hoewel meer permanente opties, zoals airconditioners met een split-systeem, over het algemeen de krachtigste en meest efficiënte optie zijn, kunnen ze duur en lastig te installeren zijn omdat ze een binnen- en buitenunit nodig hebben. Dit kan ze behoorlijk onpraktisch maken, vooral als je een appartement of een andere kleinere woning huurt of woont.

Mobiele airconditioners zijn daarentegen ontworpen voor gemak. Ze zijn flexibel, praktisch en gemakkelijk te installeren, en gaan overal mee naartoe. Je betaalt misschien op korte termijn iets meer voor het gemak, maar voor korte, effectieve uitbarstingen van comfort kan je er niet voorbij.

Zoals elk apparaat hebben ook mobiele airconditioners hun beperkingen. Ze zullen bijvoorbeeld over het algemeen niet zo effectief zijn als een meer permanent split-systeem in grotere kamers en hun gebruikskosten zullen iets hoger zijn bij langdurig gebruik.

Installatie van een mobiele airco

Mobiele airco’s worden geïnstalleerd door simpelweg de afvoerslang aan de airco te bevestigen en het andere uiteinde aan je raam of ander uitlaatpunt te bevestigen. Elke mobiele airco wordt geleverd met een eigen ontluchtingsset en de basisgereedschappen die nodig zijn voor de installatie.

Omdat er wel een uitlaat nodig is, kan de mobiele airco zover gaan als de flexibele uitlaatslang toelaat, die over het algemeen ongeveer 2 à 3 meter lang is wat in veel gevallen meer dan genoeg is.

Het kan overigens zijn dat de eventuele meegeleverde standaard raamkits niet specifiek geschikt zijn voor kruk- of openslaande ramen, omdat ze naar buiten of naar binnen openen in plaats van omhoog of omlaag.  Je kan echter online eenvoudige doe-het-zelf-installatieoplossingen vinden.

Moeten alle draagbare airconditioners worden ontlucht?

Ja. Net als andere airconditioners moet een mobiele airco op de een of andere manier de warme, bedompte warmte en vochtigheid uit je huis afvoeren. Raamventilatie is over het algemeen de meest gebruikelijke en handigste ventilatiemethode, maar een draagbare airconditioner kan ook worden geventileerd via een plafondafvoer, schuifdeur of wandafvoer.

Welke airco heb je nodig?

Het is belangrijk om de airconditioner met de juiste capaciteit voor je huis te kopen. Je wilt een airconditioner die krachtig genoeg is voor jouw specifieke behoeften, maar die je uiteindelijk geen fortuin op je energierekening kost.

Daarom hebben we hieronder een algemene maattabel gemaakt en geven we wat tips om je te helpen bij het kiezen van de juiste airco.

Hoe kies ik de juiste airco?

Bereken de grootte van je kamer of woonruimte in vierkante meters (m²). Het is het beste om de grootste kamer te meten waarin je de airco wilt gebruiken, aangezien je de instellingen eenvoudigweg kunt verlagen als je deze in een kleinere kamer wilt gebruiken.

Gebruik onze handige tool om makkelijke te berekenen welke airco goed voor jouw ruimte is.

Top Airco keuzes

Verbruik airco

Een nadeel van een airco zijn natuurlijk de energiekosten. Wanneer je toch enigszins iets wil besparen op een airco qua energiekosten dan dien je te laten op de energielabel die de fabrikant aan het product heeft meegegeven. Daarnaast hebben wij ook een handige calculator gemaakt waarmee je makkelijk de energiekosten kan uitrekenen en het verbruik tussen 2 airco’s kan vergelijken.

Instructies voor onze tool:

 • Voer bij Airco 1, aantal Watt het wattage van de airco in.
 • Voer bij Airco 2, aantal Watt een optionele tweede airco in om het energieverbruik tussen beide airco’s te vergelijken.
 • Voer de kWh energiekosten in van je energieleverancier
 • Voer het aantal dagen in waarvan je denkt de airco te gaan gebruiken
 • Voet het aantal uur per dag in dat je de airco denkt te gebruiken.

Onze tool zal voor jou de energiekosten uitrekenen, maar ook het verschil tussen beide airco’s en wat je dus eventueel kan besparen.

Functies van de airco uitgelegd

Programmeerbare timer- en slaapinstellingen
Een programmeerbare thermostaat bespaart je tijd en geld doordat je je airconditioner vooraf kunt programmeren om aan en uit te schakelen wanneer je dat wilt.

Bij veel draagbare units kan je een precieze temperatuur instellen en de machine laten uitschakelen zodra deze is bereikt, of de airco laten afkoelen op gewenste tijden of duur gedurende de dag. Sommige modellen bieden zelfs slaapinstellingen, die stil en intelligent een ideale temperatuur in huis houden terwijl je slaapt.

Omgekeerde cyclus
Net als airconditioners met een split-systeem, kan je ook mobiele airco’s in omgekeerde cyclus vinden, wat betekent dat ze je huis in de zomer kunnen koelen en je huis in de winter kunnen verwarmen.

Zelfverdamper
De zelfverdampingsfunctie zorgt ervoor dat het verzamelde vocht en vocht uit je kamer eenvoudig wordt verdampt, zodat je het verzamelde water niet constant hoeft weg te pompen.

Ontvochtiger
Overmatige vochtigheid en damp maken een kamer benauwd en ongemakkelijk en kunnen ook leiden tot de groei van schimmel en meeldauw. De ontvochtigingsfunctie haalt dit vocht uit de lucht. Deze functie is vooral een goede optie voor mensen met ademhalingsproblemen en allergieën.

Luchtzuivering en geurverwijdering
Luchtreinigers gebruiken een filtersysteem om schadelijke vervuilende stoffen (zoals stof, bacteriën en ander fijn vuil) te verwijderen, om een ​​schonere, gezondere en comfortabelere omgeving te creëren, vooral voor iedereen met allergieën of andere gevoeligheden.

Sommige modellen beschikken ook over geurverwijdering, wat ook kan helpen bij het verwijderen van de geur van schimmel en andere onaangename geuren zoals sigarettenrook en geur van huisdieren.

Ventilatorsnelheid
Bij sommige modellen draagbare airconditioners kan je de ventilatorsnelheid aanpassen aan je behoeften.

Lekbak
Mobiele airconditioners met een ontvochtigingsfunctie werken door vocht uit de lucht te verwijderen, dat vervolgens wordt omgezet in gecondenseerd water. Dit water wordt vervolgens opgevangen in een lekbak, die van tijd tot tijd moet worden geleegd. Andere modellen worden geleverd met een afvoerslang die het water automatisch afvoert. Als alternatief gebruiken duurdere modellen een zelfverdampingssysteem, waardoor er geen lekbak of slang nodig is.

Raamkit
Om je mobiele airconditioner te gebruiken moet deze bij een raam worden geplaatst. Vervolgens moet de uitlaatslang uit het raam worden gericht om de hete lucht te verwijderen. De meeste modellen worden geleverd met een raamkit en instructies voor het installeren van de airconditioner.

Afstandsbediening
Een afstandsbediening is een handige functie waarmee je je draagbare airconditioner aan of uit kan zetten en de temperatuur kan aanpassen zonder op te staan ​​en ernaartoe te lopen. Vooral handig in een slaapkamer; je kan gewoon in bed blijven!

Timer
Nog een handige functie om op te letten, timers stellen je in staat de airconditioner in werking te stellen voordat je thuiskomt van je werk, zodat je zo een heerlijk koel huis binnen kunt lopen. Mobiele airconditioners met een timerfunctie kunnen ook worden ingesteld om ’s nachts uit te worden geschakeld om zo elektriciteit te besparen als je slaapt.

Slaapmodus
Sommige mobiele airconditioners hebben een slaapmodus die speciaal is ontworpen om je te helpen in slaap te vallen. Perfect voor hete zomeravonden!